субота, 8. јун 2013.

Americka pita sa jabukama

PISEM DANAS RECEPT ZA CUVENU AMERICKU "APPLE PIE"
6/4/13 4:31 PM

FIL: OLJUSTI 4 KISELE JABUKE ( "HONEYCRISPI")I PODELI IH NA 8 KRISKI, PA KRISKE ISECKAJ NA LISTICE ( trouglaste). Sve ih stavi u jednu ciniju i pomesaj sa :

8 KASIKA SECERA,
1 KASIKOM  CIMETA
2 KASIKE BRASNA

Sve izmesaj i ostavi da odstoji dok testo ne bude spremno za pecenje

TESTO:
1/4 KG SIRA  ( SITNOG- NESLANOG I NE MNOGO KISELOG. OVDE KORISTE "FILADELFIJA " KREM SIR, ALI JE NAS SVAPSKI SASVIM O.K.)
1/4 KG MARGARINA ILI PUTERA
1/2 KG BRASNA
(za one koji ne znaju razlomke, 1/4 kg = 250 gr a  1/2 kg=500 gr- tako pise na vagici)

Testo dobro izmesaj da postane jednako svugde  ( margarin tj puter prethodno istopi na laganoj toploti, da ne prokljuca) pa testo ostavi da odstoji 1 sat u frizideru ( ne u frizu) !
Onda testo izdeli na 4 jednaka dela i svaki jos malo "izradi" ( izgnjavi rukama- da se lakse razvlaci oklagijom)!
Za pecenje pripremi jednu vecu ili dve manje okrugle tepsije ( pleha) sa plitkim obimom ( horizontalni obruc pleha) i podmazi ih puterom!
Onda prvu  jufku( cetvrtina testa) razvuci ( na ravnoj povrsini stola posutoj brasnom) u okrugli list veci od povrsine  pleha za 4-5 cm, tako kada ga stavis u pleh on treba da prelazi njegove ivice bar za 2 cm sa strane!
Preko tog lista stavi pola fila ( ili sve ako imas veliki pleh i ako si testo podelila na dva dela - za veliku pitu; savetujem dve manje, jer se onda lakse i bolje ispece pita)
Sad razvuci drugu jufku u manji krug ( velicine pleha i stavi preko jabuka, pa onda one ivice testa koje su presle obim pleha , vrati i sastavi sa gornjom korom pritiskom u krug.
Gornju povrsinu kore namazi zumancetom, izbusi viljuskom i stavi u rernu
Peci 30' ( minuta) na 185 C ili 400 F !
Vazna napomena: ako volis vise fila mozes da uzmes vise jabuka; ako jabuke nisu kisele, dodaj sok od limuna u fil;
Ovu pitu mozes da seces kada se malo prohladi, mada je Ameri peku u plehu velicine tanjira i serviraju celu  pred svakog gosta. (To naravno, jos uvek rade samo na farmama i u "seoskim" domacinstvima gde jos nije odumrlo gostoprimstvo i ovaj "primitivni" nacin zivota) .
Ja sam uvek spremala duplu meru testa i fil od 10-12  jabuka , jer pripremljena i neispecena pita moze da stoji u zamrzivacu, pa da se ispece kada stignu iznenadni gosti.
I jos nesto: isti nacin pripreme i isto testo mogu se koristiti za slanu pitu u koju mozete staviti sve sastojke kao za picu ( pa dobijete ono sto u nasim pekarama prodaju kao "calcone"). Ovo je zgodno jer tu mozete iskoristiti razne sireve, suhomesnate proizvode, spanac, pecurke, paradajz i sl. - sve sto vam se zatekne u frizideru)


Have a good appetite!

Нема коментара:

Постави коментар