"Savet moje bake koja je prozovela dug i zdtav zivot, bio je : uvek Jedi povrce iz svoje baste, voce iz sbog vocnjaka i meso zovotinja koje si sam gajio. Kuvaj jela od sezonskog povrca i za sve koristi mast i puter jer samo kod njih znas sigurno od cega su i kako postali. Tek Sada, nakon mnogo godina , kada sam ja stigla u godine moje bake i postala baka nekim novim klincima, shvatila sam njene poruke u potpunosti. Ali i pored toga, ostaje mi nejasno sta je bilo to sto je ona zelela svojim savetima da spreci da upotrebljavamo u ishrani? Znaci i pre famoznog otrova spakovanog u tri slova, GMO, postojale su opasnosti koje su nas vrebale iz "procesuirane" hrane.
Ili je mozda moja baka bila vidovita???????????
Jesenja musaka
Predpostavljam da je u ovaj recept umesan uticaj vekovnog ropstva pod Tutcima, ali ga ipak preporucujem za prve jesenje dane.
Ova musaka se moze praviti i kao vegetarijansko jelo ako se tu podrazumeva upotreba jaja, sira i mleka tj. Ako se u toj vrsti ishtane izbegava samo meso.
Potreban materijal za 2-3 porcije:
3 veca plava patlidzana;
4-5 zrelih crvenihv paradajiza;
250 gr narendanog zutog sira ( kackavalja);
4 kom. jaja;
Vezica persuna i 4-5 cena belog luka;
300 ml kisele pavlake.
500 gr mlevenog mesa i 2 glavice crnog luka
Priprema:
Iseckaj crni luk sitno i na malo masti proprzi mleveno meso uz dodatak zacina po zelji
( so, biber, aleva paprika)
Plavi patlidzan oljusti iseci na kolutove debljine 1/2cm i isprzi sa obe strane pa ga ostavi u cediljki ili na upijajucoj hartiji da se ocedi od viska masnoce koju je upio;
Crveni paradajiz ( mozes po zelji da oljustis ) pa iseci na kolutove 1/2 cm debljine;
Zuti sir izrendaj na velike rupe na rendetu;
Persun i beli luk iseckaj zajedno i stavi u malu cinijicu sa strane. Umuti jaja i pomesaj sa pavlakom da dobijes jednaku zutu masu za prelibanje musake.
Sada uzmi vatrostalnu posudu i redjaj:
1. red plavog patlidzana patlidzanapa ga pospi sa seckanim persunom i belim lukom;
2. Kolutovi crvenog paradajiza pa ih pospi rendanim zutim sirom;
3. Isprzeno mleveno meso ( ili preskoci ovaj red ako si ne zelis musaku sa mesom)
PONOVI ISTI REDOSLED JOS JEDNOM ILI DOK NE POTROSIS SAV PRIPREMLJENI MATERIJAL. MUSAKA NE BI TREBALA BITI DEBLJA OD 5-6 cm da bi se dobro i jednako ispekla. ODOZGO ZALIJ PAVLAKOM I JAJIMA I PECI U PRETHODNO ZAGREJANOJ RERNI NA 250 C. PRVIH POLA SATA POKRIVENO FOLIJOM A ONDA OTKRIJ I PECI DOK SVA PAVLAKA NE USAHNE I MUSAKA NE DOBIJE LEPU BRAON-ZUTU BOJU PO POVRSINI. SLUZI TOPLO ILI HLADNO ( ako je bez mesa)!"