петак, 14. август 2015.

Bokvica - višenamenski lek

Bokvica je korovska biljka. Kod nas raste bukvalno svuda - u parkovima, pored trotoara, u dvorištima, na livadama - izbija čak i iz betona.
Postoje tri vrste bokvice. Sve tri imaju potpuno isti hemijski sastav i isto utiču na bolesti.

  • Širokolisna ili ženska bokvica (lat. plantago major) 
  • Uskolina ili muška bokvica (lat. plantago lanceolata)  
  • Srednja bokvica (lat. plantago media) 

Bokvica ima veoma širok raspon bolesti koje leči: hronični kašalj, bronhitis, astmu, razna plućna oboljenja, upalu bešike, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, obilna menstrualna krvarenja, hemoroide, vaginalne infekcije, iritacije ili povrede na koži, akne i bubuljice, ublažava ubode insekata.

Za spoljašnju upotrebu bokvica se isitni i izgnječi i tako se nanosi na povredu ili iritaciju na koži i sluzokoži. Postupak se ponavlja svakodnevno dok povreda ne iščezne.

Za unutrašnju upotrebu koristi se čaj i mešavina meda i bokvice.
Čaj se priprema tako što se bokvica sitno isecka i prosuši i dve kafene kašičice se preliju sa 1 dl ključale vode i čaj se ostavi da odstoji 15ak minuta. Ovaj čaj se pije topao i nikako ga ne treba sladiti. 
Za plućna oboljenja čaju se može dodati i 1 kašičica majčine dušice.
Čaj se može koristiti i kod vaginalnih infekcija tako što se tampon natopi čajem za unutrašnju upotrebu a spolja se stavljaju obloge od istog. Za ovu vrstu lečenja pravi se duplo blaži rastvor, tj. 1 kašičica bokvice na 1 dl vode.

Mešavina meda i bokvice se pravi tako što se na 10 kašičica iseckane bokvice doda 20 kašičica meda i smesa se ostavi u frizideru nekoliko dana uz svakodnevno mešanje. Posle toga se uzima 1 kašicica svakog jutra pre bilo kog obroka.

Нема коментара:

Постави коментар