четвртак, 13. август 2015.

Markiza

Markiza je torta sa pakovanja piškota. Znači po pravom receptu se pravi sa korom od naredjanih piškota po dnu i ivicama pleha, ali se kod nas češće pravi sa patišpanj korom od 5 jaja. Dakle može i jedno i drugo. Najbolje je peći koru u plehu sa ivicom koja se rasklapa i kada se kora ohladi u plehu preliti je filom. Staviti tako u frižider i kada se stegne skinuti ivicu pleha, prebaciti na tanjir i dekorisati.

Kora (ako vam je draža od piškota):


  • 5 belanaca dobro umutiti
  • 5 kašika kristal šećera dodavati 1 po 1 u belanca i mutiti
  • 5 žumanaca dodati u belanca sa šećerom, takođe 1 po jedno
  • 5 kašika brašna dodavati postepeno i mutiti nežno varjačom 
Peći na 250 stepeni. Proveriti da li je pečeno čačkalicom - ako ostane testa na čačkalici peći još

Fil

  • 250 gr putera umutiti penasto
  • 250 gr šećera u prahu dodati u puter i umutiti da se sjedini
  • 200 gr čokolade za kuvanje otopiti, prohladiti i dodati u fil
  • dodavati 5/6 jaja (zavisi od veličine) jedno po jedno u fil

Dekoracija

  • 2 kesice šlaga umutiti i dekorisati stegnutu tortu pre služenja