Markiza je torta sa pakovanja piškota. Znači po pravom receptu se pravi sa korom od naredjanih piškota po dnu i ivicama pleha, ali se kod nas češće pravi sa patišpanj korom od 5 jaja. Dakle može i jedno i drugo. Najbolje je peći koru u plehu sa ivicom koja se rasklapa i kada se kora ohladi u plehu preliti je filom. Staviti tako u frižider i kada se stegne skinuti ivicu pleha, prebaciti na tanjir i dekorisati.
Kora (ako vam je draža od piškota):
- 5 belanaca dobro umutiti
- 5 kašika kristal šećera dodavati 1 po 1 u belanca i mutiti
- 5 žumanaca dodati u belanca sa šećerom, takođe 1 po jedno
- 5 kašika brašna dodavati postepeno i mutiti nežno varjačom
Peći na 250 stepeni. Proveriti da li je pečeno čačkalicom - ako ostane testa na čačkalici peći još
Fil
- 250 gr putera umutiti penasto
- 250 gr šećera u prahu dodati u puter i umutiti da se sjedini
- 200 gr čokolade za kuvanje otopiti, prohladiti i dodati u fil
- dodavati 5/6 jaja (zavisi od veličine) jedno po jedno u fil
Нема коментара:
Постави коментар